Δηλητηρίαση απο μόλυβδο

Συγγραφέας: Αδάμος Χατζηπαναγής

 

Ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται φυσιολογικά στον φλοιό της γης. Έχει χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από προϊόντα οικιακής χρήσης.

Περισσότερο από το 4% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί δηλητηρίαση από μόλυβδο. Τα ποσοστό είναι ψηλότερο σε μεγάλες πόλεις και μεταξύ των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.

Πώς τα παιδιά εκτίθενται στο μόλυβδο;

 
Η πιο κοινή αιτία της δηλητηρίασης από μόλυβδο σήμερα είναι οι μπογιές προηγούμενης γενιάς που δυστυχώς περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μπογιές που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο του σπιτιού από το 1978. Ωστόσο, πολλά μεγάλα σπίτια και κτίρια διαμερισμάτων (ιδίως εκείνα που κατασκευάστηκαν πριν το 1960) έχουν βαφτεί με μπογιές που περιείχαν μόλυβδο.

Τα μικρά παιδιά εξερευνούν τον κόσμο, τοποθετώντας τα πράγματα στο στόμα τους. Ως εκ τούτου, τα μικρά παιδιά που ζουν σε μεγάλα κτίρια βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για να παρουσιάσουν δηλητηρίαση από μόλυβδο. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν το μόλυβδο με το μάσημα κομματιών ξεφλουδισμένων φύλλων μπογιάς ή από κατάποση σκόνης του σπιτιού ή του εδάφους που περιέχει μικρή ποσότητα της μπογιάς, η οποία δυστυχώς περιέχει το  μόλυβδο.

Ο μόλυβδος μπορεί επίσης να είναι στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα. Επίπεδα μολύβδου στον αέρα έχουν μειωθεί κατά πολύ από την ημέρα απαγόρευσης χρήσης του μολύβδου στην βενζίνη, που έγινε στη δεκαετία του 1970. Ο μόλυβδος βρίσκεται ακόμα σε ορισμένες παλαιές σωλήνες νερού, παρόλο που η χρήση μολύβδου στις ηλεκτροκολλήσεις σωλήνων δεν επιτρέπεται πλέον στις ανεπτυγμένες . Ο μόλυβδος μπορεί επίσης να βρεθεί σε τροφές ή χυμούς που συσκευάζονται  σε δοχεία που περιέχουν μόλυβδο.
 
Μόλυβδος μπορεί επίσης να υπάρχει σε παλαιά παιχνίδια και έπιπλα καθώς επίσης σε ορισμένες παραδοσιακές φαρμακευτικές συνταγές.
 
Ποια τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο.
 
Τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα από τον εγκέφαλο, τα νεφρά και το μυελό των οστών (το μαλακό ιστό στο εσωτερικό των οστών). Τα συμπτώματα από τα υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
 • Πόνο στην κοιλιά
 • Πονοκέφαλος
 • Εμετό
 • Σύγχυση
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Σπασμοί
 • Απώλεια μαλλιών
 • Αναιμία
 
Ακόμα και χαμηλά επίπεδα μολύβδου στον οργανισμό μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα όπως:
 • Ελλειμματική προσοχή
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Μείωση του δείκτης νοημοσύνης
 
Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην δηλητηρίαση από μόλυβδο.
 
 1. Το αναπτυσσόμενο σωματάκι του μωρού απορροφά περισσότερο μόλυβδο σε σχέση με αυτό του ενήλικα.
 2. Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητος στο μόλυβδο.
 3. Τα παιδιά βάζουν πολύ τακτικά αντικείμενα που θα βρουν στο περιβάλλον τους μέσα στο στόμα τους.
 
Πως θεραπεύεται η δηλητηρίαση από μόλυβδο.
 
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των βαθμών της δηλητηρίασης από μόλυβδο είναι απομακρυνθεί το παιδί από τη πηγή της μόλυνσης.

Για τα παιδιά και ενήλικες με σχετικά χαμηλά επίπεδα μολύβδου, η απλή αποφυγή της έκθεσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων μολύβδου στο αίμα. Μη ασφαλές θεωρείτε οποιαδήποτε τιμή πάνω από 10 mcg/dL.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

Χηλική θεραπεία. Σε αυτή τη θεραπεία δίνεται στον ασθενή παίρνετε ένα φάρμακο, που συνδέεται με το μόλυβδο ώστε το σύμπλοκο που δημιουργείται να μπορεί να απεκκρίνεται από τα ούρα. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται λέγεται
EDTA και αυτό συνήθως δίνεται όταν τα επίπεδα του αίματος είναι μεγαλύτερα από 45 mcg / dL.  Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία θεραπεία. Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι δυνατή η αναστροφή ζημίας που έχει ήδη συμβεί.

Τα παιδιά με δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί επίσης να παρουσιάσουν  έλλειψη σιδήρου. Γι αυτό και πρέπει να και υποβάλλονται σε θεραπεία με συμπληρώματα σιδήρου.
 
 
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας.
 
 • Εάν ζείτε σε σπίτι ή διαμέρισμα που κατασκευάστηκαν πριν το 1978, ρωτήστε το γιατρό σας αν υπάρχει δυνατότητα να μετρήσετε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα του παιδιού σας. Κρατήσει το παιδί σας μακριά από το ξεφλούδισμα του χρωμάτων από του τοίχους. Αν οι τοίχοι είναι ξεφλουδισμένοι τότε αφαιρέστε και πετάξτε τις φλούδες από τις επιφάνειες των τοίχων τουλάχιστον ενάμιση μέτρο από το έδαφος. Αν υπάρχει δυνατότητα τότε καλό είναι να ξαναπογιατίσετε τους τοίχους με μπογιές που δεν περιέχουν μόλυβδο.
 • Αν ανακαινίζετε το σπίτι σας, να απομονώνετε το δωμάτιο στο οποίο γίνονται εργασίες με το καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να μην εισπνέει κανείς από την οικογένεια σκόνες από την ανακαίνιση.
 • Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με δηλητηρίαση από μόλυβδο στην περιοχή όπου ζείτε (εργοστάσια που πιθανό να εκπέμπουν μόλυβδο) ή εάν πολλά παλιά σπίτια στη γειτονιά σας αναδιαμορφώνονται τότε να εξηγήσετε σε όλα τα μέλη της οικογένειας να βγάζουν τα παπούτσια τους και να φορούν παντόφλες πριν μπουν στο σπίτι.
 • Να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και προσώπου πριν από κάθε γεύμα.

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Νέα

Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ακτινοβολία Wi-Fi στα σχολεία

23.04.2019
Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ...

Εκστρατεία Ελέγχου Παιδικών Παιχνιδιών (Πάσχα 2019)

11.04.2019
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα και έχοντας ως ...