- Οικοσελίδα
- Η αποστολή μας
- Σύνθεση Επιτροπής
- Βίντεο
- Εθνικά Σχέδια Δράσης
- Οδηγοί και Άρθρα
- Εγκαθιδρυση της ΕΕΠΥΠ
- Ετήσιες Εκθέσεις - Δραστηριότητες
- Συνέδρια και Παρουσιάσεις
- Νέα
- Ενημερωτικό Υλικό
- Συνδέσμοι (Links)
- Επανέκδοση Βιβλίου της ΕΕΠΥΠ με τίτλο
- Απαγόρευση κινητών στα σχολεία Γαλλίας
- Μαγνητοσκόπηση Επιστημονικής Ημερίδας 11.11.2017 των Διαλέξεων και Υπογραφής Κοινής Διακήρυξης με θέμα την προφύλαξη του πληθυσ
- Επικαιρότητα στον Τύπο
- RAPEX - ενημέρωση για επικίνδυνα προϊόντα
- Video Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
- Διακήρυξη Λευκωσίας για τα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Ραδιοκυμμάτων - Νοέμβριος 2017
- 16 Πρακτικοί Κανόνες - Διακήρυξη της Λευκωσίας για Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Ραδιοκυμμάτων, Νοέμβριος 2017
- Μαγνητοσκόπηση Επιστημονικής Ημερίδας 11.11.2017 των Διαλέξεων και Υπογραφής Κοινής Διακήρυξης με θέμα την προφύλαξη του πληθυσ
- Έρευνα Ramazzini για την πρόκληση καρκίνου από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία Ραδιοκυμμάτων
- Συνέντευξη της Προέδρου στην Αυστριακή Ραδιοφωνία
- Οικοσελίδα :
- Οδηγοί και Άρθρα :
- Δηλητηρίαση από υδράργυρο
Δηλητηρίαση από υδράργυρο
Συγγραφέας: Αδάμος Χατζηπαναγής
Δηλητηρίαση από υδράργυρο είναι μια σχετικά σπάνια αρρώστια σήμερα, η οποία προκαλείται από την έκθεση του παιδιού στον υδράργυρο ή τις ενώσεις του. Ο υδράργυρος (χημικό σύμβολο Hg) είναι ένα βαρύ μέταλλο που απαντάται σε τρεις μορφές. Το στοιχειακός υδράργυρο, τον ανόργανο υδράργυρο και τον οργανικός υδράργυρο (Μεθυλυδράργυρος). Όλες οι μορφές του υδραργύρου μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τοξικές επιδράσεις περιλαμβάνουν βλάβη του εγκεφάλου, των νεφρών, των πνευμόνων και η δηλητηρίαση από υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες αρρώστιες όπως, ακροδυνία, το σύνδρομο Hunter-Russell, και η ασθένεια Minamata.
Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν αισθητηριακές διαταραχές (όρασης, ακοής, ομιλίας), διαταραγμένη αίσθηση και έλλειψη συντονισμού. Το ποια όργανα θα προσβληθούν καθώς και η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη μορφή του υδράργυρου, τη δόση, και τη διάρκεια της έκθεσης.
Τι προκαλεί τη δηλητηρίαση από υδράργυρο;
Η έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να προκύψει επίσης με ένα από τους πιο κάτω τρόπους:
-
Την αναπνοή μολυσμένου αέρα.
-
Την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υπολείμματα υδραργύρου από την επεξεργασία, όπως μπορεί να συμβεί στο σιρόπι καλαμποκιού με ψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζη.
-
Την έκθεση σε ατμών υδραργύρου, όπως για παράδειγμα τα οδοντιατρικά αμαλγάματα.
-
Από την ακατάλληλη χρήση ή διάθεση του υδραργύρου που περιέχεται σε αντικείμενα ή όργανα όπως είναι οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες φθορισμού.
Κάποιες από τις δραστηριότητες του ανθρώπου μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης με τον υδράργυρο, όπως τα εργοστάσια άνθρακα τα οποία εκπέμπουν περίπου το ήμισυ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από υδράργυρο. Φυσικές πηγές υδραργύρου είναι τα ηφαίστεια.
Υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα της ρύπανσης από υδράργυρο από ανθρώπινες δραστηριότητες προέρχεται από καύση, κυρίως του άνθρακα. Άλλες πηγές υδραργύρου είναι η παραγωγή χρυσού, παραγωγή των μη σιδηρούχων μετάλλων, παραγωγή τσιμέντου, η διάθεση των αποβλήτων, παραγωγή καυστικής σόδας, χυτοσιδήρου και χάλυβα, παραγωγή υδραργύρου (κυρίως για τις ηλεκτρικές στήλες), καθώς και η καύση της βιομάζας.
-
n Απορροφάται εύκολα και γρήγορα από τους πνεύμονες όταν εισπνευστεί (ΚΝΣ, ερυθρά).
-
n 0.1 % απορροφάται από το έντερο.
-
n Ελάχιστα απορροφάται από δέρμα.
Η δηλητηρίαση με στοιχειακό υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:
-
n Νεκρωτική βρογχίτιδα και πνευμονίτιδα.
-
n Αϋπνία, ανορεξία, απώλεια μνήμης, τρόμο.
-
n Ερυθρότητα παλαμών και πελμάτων.
-
n Υπεριδρωσία, Σιελλόρροια.
-
n Πρωτεϊνουρία, Νεφρωτικό σύνδρομο.
-
n Ελάχιστα απορροφάται από το έντερο.
-
n Είναι καυστικός
Η επαφή με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και καφέ κηλίδες στα μάτια, και της έκθεση στον υδράργυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει την όραση. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ερεθισμός, και γκρίζο χρώμα του δέρματος
-
n Στασιμότητα βάρους.
-
n Φωτοφοβία.
-
n Πολύμορφο ερύθημα.
-
n Οιδηματώδη άκρα.
-
n Υπέρταση.
-
n Περιφερική νευροπάθεια.
-
n Νεφρά (Σωληναριακή δυσλειτουργία).
Οργανικός υδράργυρος (Μεθυλυδράργυρος)
-
n 100 % απορρόφηση από το έντερο.
-
n Περνά το πλακούντα.
-
n Απεκκρίνεται από στο μητρικό γάλα.
-
n Απορροφάται από τους πνεύμονες και το δέρμα.
Η συμπτωματολογία δηλητηρίασης με οργανικό υδράργυρο περιλαμβάνει τα πιο κάτω: Παραισθησία, αταξία, αδυναμία, τρόμο, προσβολή ματιών και αυτιών, κώμα και θάνατος.
Πολύ σημαντικό είναι το ιστορικό του ασθενή και η φυσική εξέταση του. Όταν όμως τεθεί η υποψία γίνονται μετρήσεις στο αίμα και στα ούρα του ασθενή.
Η θεραπεία εξαρτάται από την μορφή του υδραργύρου που προκάλεσε τη δηλητηρίαση, την σοβαρότητα της δηλητηρίασης και από το αν είναι οξεία ή χρόνια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να μην χρησιμοποιούμε πια υδραργυρικά θερμόμετρα αλλά ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που έχετε στο σπίτι υδραργυρικό θερμόμετρο και σπάσει ή ένα οποιοδήποτε άλλο υδραργυρικό όργανο (πχ βαρόμετρο) τότε κάντε τα ακόλουθα:
-
Αφήστε τα παράθυρα του δωματίου ανοικτά για τουλάχιστον δυο μέρες.
-
Μαζέψτε το υδράργυρο με ένα χαρτονάκι και τοποθετήστε τον σε μια νάιλον σακούλα. Μην χρησιμοποιήσετε σκούπα ή οποιαδήποτε ηλεκτρική αναρροφητική σκούπα γιατί απλά θα κατακερματίσετε ακόμα περισσότερο τον υδράργυρο και δεν θα μπορείτε να το μαζέψετε και στην συνέχεια όταν αυξηθεί η θερμοκρασία στο δωμάτιο πιθανό να εξατμιστεί και να τον εισπνεύσετε.
-
Τοποθετήστε την πιο πάνω νάιλον σακούλα σε μια καινούρια νάιλον σακούλα και μετά μεταφέρατε το υλικό στο αρμόδιο τμήμα του κράτους όπου καταστρέφονται τέτοιου είδους μέταλλα.
Ενημερωτικό Φυλλάδιο
Νέα
Απαγόρευση κινητών στα σχολεία Γαλλίας
16.04.2018
Συνέντευξη της Προέδρου στην Αυστριακή Ραδιοφωνία
16.04.2018
Η διεθνής δικτύωση και προβολή της Εθνικής Επιτροπής συνεχίζεται. Στις ...