Πρακτικά μέτρα προστασίας για τα δωμάτια των παιδιών μας

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥΣ
 
ΚΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
 
Δρ Στ.Κάννα Μιχαηλιδου, Δρ Αν. Κατσονούρη, Α. Λοϊζίδου
 
Όλοι οι γονείς του κόσμου επιθυμούν πάντοτε το καλύτερο για το παιδί τους. Από τη στιγμή που μαθαίνουν ότι θα γίνουν γονείς, μέχρι να γεννηθεί το παιδί, έχουν συνεχώς στο μυαλό τους στο πώς θα σχεδιάσουν τη φωλιά του μωρού τους, για να το υποδεχτούν στο νέο του σπίτι όσο πιο ζεστά και καλύτερα μπορούν. Με την πληθώρα πανέμορφων προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά, το πρώτο τους μέλημα είναι η λειτουργικότητα, η καλαισθησία και ασφάλεια του παιδικού δωματίου που είναι σημαντικά για τη φροντίδα και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και την προστασία του από τραυματισμούς.
 
Συχνά όμως παραβλέπουν ακόμη μια σημαντική παράμετρο ασφάλειας για το παιδί, την προστασία του από επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να αναδύονται από τον εξοπλισμό του δωματίου. Τέτοιες επικίνδυνες ουσίες μπορεί να είναι χημικής προέλευσης από μη ασφαλή υλικά που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του προϊόντος, όπως για παράδειγμα τοξικές ή ερεθιστικές ουσίες σε βαφές και βερνίκια, σε ταπετσαρίες, ξυλεία, χαλιά , αλλεργιογόνα, μούχλα και άλλα που επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα στο σπίτι.  Η ποιότητα του αέρα επιβαρύνεται επίσης από εκπομπές ουσιών από τα καθαριστικά, τα αρωματικά χώρου, εντομοκτόνα  και τον καπνό του τσιγάρου. Τα βρέφη περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου στο δωμάτιο τους και είναι δυνατόν να υπάρχει σημαντική καθημερινή έκθεση σε τοξικές ουσίες μέσα στα δωμάτια τους, ιδίως αν είναι νέο-ανακαινισμένα. Πιλοτική έρευνα της WECF σε 5 χώρες της Ε.Ε. καταμέτρησε σε 40% των βρεφικών δωματίων φορμαλδεϋδη και πτητικές ουσίες πέρα αποδεκτών ορίων. Η Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και συνεργαζόμενη με τις οργανώσεις WECF  και «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΑΡΗ» αρχίζει την Εκστρατεία,
«Nesting: κτίστε την φωλιά του με αγάπη και ασφάλεια»
 
 Στην ιστοσελίδα μας http://www.cyprus-child-environment.org θα βρείτε το πλήρη οδηγό που σας καθοδηγεί:
*   πως και τι υλικά θα διαλέξετε για την επίπλωση και τις ταπετσαρίες,
*   πως θα φτιάξετε  το δωμάτιο.
* Τι δεν πρέπει να κάνετε
Αν ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες μπορούμε σίγουρα  να μειώσουμε τους κινδύνους. Ότι τοποθετείται στο παιδικό δωμάτιο πρέπει να διαλέγεται μετά από συστηματική και προσεκτική έρευνα και με κριτήριο την ποιότητα του προϊόντος και όχι μόνο την αισθητική του. Η επιλογή πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην ποιότητα.
 
 Είναι καλό να προτιμούνται τα οικολογικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, με ετικέτες και οικολογικά σήματα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως. Ενδεικτικά σήματα είναι το
«Ευρωλούλουδο» της Ε.Ε και ο «Μπλε Άγγελος» που κυρίως  θα τον δείτε σε γερμανικά προϊόντα.

 

Μερικές φορές το κόστος αυτών των προϊόντων μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Μια επιλογή είναι να περιορίζονται οι  αγορές σε λιγότερα ή απόλυτα αναγκαία αλλά  καλύτερα ποιοτικά προϊόντα .
 
Τα πιο κάτω μέτρα μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του παιδιού
*    Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι ευήλιο και ευάερο.
*    Το σπίτι και ιδιαίτερα τα δωμάτια των παιδιών, πρέπει να αερίζονται αρκετές φορές την μέρα και καλά ανοίγοντας τα παράθυρα διάπλατα, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο εσωτερικός αέρας και να αποφεύγεται η υγρασία.
*    Να αποφεύγεται η τοποθέτηση μόνιμου χαλιού στο δωμάτιο για να μην μαζεύονται μικρόβια τα οποία μπορεί να μεταφέρουμε και εμείς όταν ερχόμαστε από εξωτερικούς χώρους. Τα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται συχνά με αντλίες κενού και να αερίζονται όποτε είναι δυνατό.
*    Αν το δωμάτιο μπογιατιστεί, να προτιμούνται  μπογιές που δεν αναδύουν επικίνδυνους διαλύτες. Τέτοιες είναι διαθέσιμες στην αγορά και μάλιστα σε συγκριτικό κόστος με τις συμβατικές. Ενδεικτικές σημάνσεις είναι «ΝΟ VOCS or low in VOCS” ή  στα ελληνικά «χωρίς ή χαμηλές σε πτητικές οργανικές ουσίες»
*    Ετοιμάστε το δωμάτιο έγκαιρα τουλάχιστον ένα μήνα την γέννηση  ώστε να εκλείψουν   οι αναθυμιάσεις των επίπλων, βαφών και άλλων
*    Αν τα νέα προϊόντα που τοποθετήσατε σας αναδύουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του καινούργιου, τότε αναδύουν χημικές ουσίες που κάποιες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εγκυμονούσα και αργότερα το βρέφος. Φροντίστε ο χώρος να αεριστεί καλά και αν υπάρχει δυνατότητα αφήστε τα έπιπλα σε εξωτερικό χώρο  μέχρι την πλήρη απάλειψη της οσμής.
*     Μη  ξεχνάτε πως τόσο η μέλλουσα ή θηλάζουσα μαμά, όσο και το παιδί πρέπει να προφυλάσσονται.
ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ  ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ,  ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ
 
 
 

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Νέα

Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ακτινοβολία Wi-Fi στα σχολεία

23.04.2019
Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ...

Εκστρατεία Ελέγχου Παιδικών Παιχνιδιών (Πάσχα 2019)

11.04.2019
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα και έχοντας ως ...