Προφυλάξτε τα παιδιά

Τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα στους Τοξικούς Παράγοντες. Πως μπορείτε να τα προφυλάξετε ?

 

Δρ Στέλλα Κάννα-Μιχαηλίδου

 

Τα παιδιά δεν είναι δική μας  μικρογραφία είναι μοναδικά και  πολύ πιο ευάλωτα στους Τοξικούς Παράγοντες. ΓΙΑΤΙ?

 

Το έμβρυο και το παιδί είναι πιο ευάλωτα από τον ενήλικα  στις επιδράσεις των χημικών ουσιών γιατί  εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό και έχουν ασθενέστερους μηχανισμούς άμυνας, για τους πιο κάτω κυρίως λόγους :

*        Το παιδί, ως αναπτυσσόμενος οργανισμός, έχει πολλαπλάσιες ανάγκες ανά κιλό βάρους σε  τροφή, αέρα και νερό σε σχέση με τον ενήλικα. Ανάλογα με την ηλικία τρώει, αναπνέει και πίνει από 2-5 φορές περισσότερο ανά Kg σωματικού βάρους από ένα ενήλικα. Κατά συνέπεια  παίρνει επίσης  διπλάσια μέχρι και πενταπλάσια ποσότητα τοξικών ουσιών που μπορεί να υπάρχουν  στον αέρα την τροφή και το νερό.

*        Ο οργανισμός του παιδιού επειδή πρέπει να αναπτυχθεί χαρακτηρίζεται επίσης από την ικανότητα να απορροφά περισσότερο τόσο τα ωφέλιμα  πχ το ασβέστιο όσο και τα βλαβερά συστατικά πχ τον πολύ τοξικό μόλυβδο.

*   Το δέρμα του παιδιού επίσης απορροφά περισσότερο από εκείνο του ενήλικα

*   Τα μικρά παιδιά έχουν πρόσθετη πρόσληψη γιατί έχουν την συνήθεια «από το χέρι στο στόμα».

*      To κεντρικό νευρικό, το αναπνευστικό, το αναπαραγωγικό και το πεπτικό σύστημα, καθώς και τα νεφρά και οι πνεύμονες του εμβρύου και του παιδιού είναι σε εξέλιξη και οι μηχανισμοί άμυνας πχ απέκκρισης, επανόρθωσης, αποτοξίνωσης κ.ά. είναι ασθενείς ή ατελείς. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο ανοχύρωτο μπορεί να είναι. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ως οργάνου ολοκληρώνεται περίπου κατά 80% μέχρι τα 4 χρόνια και στα πρώτα 3-4 χρόνια γίνεται ταχύτατη ανάπτυξη της νοημοσύνης, προσωπικότητας και συμπεριφοράς. Περίπου το 50% των δυνατοτήτων της μελλοντικής πλήρους πνευματικής ανάπτυξης  διαμορφώνεται μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων. Όμως σ’ αυτή την περίοδο ο εγκέφαλος  είναι ιδιαίτερα τρωτός στις χημικές ουσίες γιατί μεταξύ άλλων το φράγμα μεταξύ αίματος και εγκεφάλου δεν αναπτύσσεται πριν τους 36 μήνες

 

*   Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν περνούν  από πολλά διαφορετικά στάδια, και υπάρχουν χρονικές στιγμές, σταθμοί στην ανάπτυξη του εμβρύου και του παιδιού που αυτά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στους τοξικούς παράγοντες για αυτό και ονομάζονται 

«παράθυρα ευπάθειας».

·         Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο περισσότερα είναι αυτά τα παράθυρα ευαισθησίας και η  επίδραση  χημικών ουσιών ιδίως αυτών που μπορεί να αποδιοργανώσουν το ενδοκρινικό  σύστημα του παιδιού (όπως πχ φθαλικοί εστέρες, PCBs, διοξίνες, κ.ά) ανατρέπει την  φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης.»

·         Το έμβρυο είναι ιδιαίτερα τρωτό γιατί κατά την διάρκεια της κύησης κτίζεται ο οργανισμός του παιδιού, δημιουργούνται τα όργανα και εξελίσσονται οι λειτουργίες του. Γι’ αυτό τα «παράθυρα ευπάθειας» είναι πολλά. Ο πλακούντας δεν μπορεί  γενικά να εμποδίσει τη δίοδο των τοξικών ουσιών από τη μητέρα στο παιδί. Τα PCBs, οι διοξίνες, ορισμένα φάρμακα κ.ά,  διαπερνούν τον πλακούντα και επιδρούν στο έμβρυο. Για αυτό η έγκυος πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγει την έκθεσή της σε τοξικές ουσίες και ιδίως αν καπνίζει να σταματήσει το κάπνισμα και να μην εκτίθεται στο παθητικό καπνό. Ο καπνός περνά κατευθείαν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο»

*      Τα παιδιά έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους και έτσι αν εκτεθούν σε τοξικές ουσίες μπορούν να αναπτύξουν μακρόχρονες στην εξέλιξη  τους νόσους όπως ο καρκίνος και οι  νευρο–αναπτυξιακές ανωμαλίες.

 

 

τι μπορούμε να κανουμε για να προφυλάξουμε τα παιδια

 

Η προφύλαξη σημαίνει πρώτιστα περιορισμός της έκθεσης σε τοξικούς παράγοντες και ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού. Και τα δύο είναι στο χέρι μας. 

Πιο κάτω θα βρείτε κάποιες γενικές ιδέες. Περισσότερες θα βρείτε και στα άλλα εξειδικευμένα κεφάλαια του εγχειριδίου μας. Τηρήστε σχολαστικά τα πιο κάτω μέτρα πρόληψης και προφύλαξης πάντοτε και ιδιαίτερα αν είστε έγκυος ή θηλάζετε :

*      Μην καπνίζετε και απαιτήστε από τους άλλους να μην καπνίζουν στο σπίτι, το αυτοκίνητο ή το χώρο εργασίας σας. Απομακρύνετε αμέσως τα παιδιά  από χώρους  καπνιστών. Ο καπνός περιέχει περίπου 4.000 τοξικές  ουσίες.

*      Αν είστε έγκυος, μην ασχοληθείτε  με βαψίματα  ή ανακαινίσεις, μη χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα και αποφύγετε χώρους όπου έγιναν πρόσφατα ψεκασμοί. Χρησιμοποιήστε, όπου είναι δυνατόν άλλες μη τοξικές μεθόδους αποφυγής των εντόμων π.χ.  χρησιμοποιήστε δίκτυα. Επίσης, αποφύγετε  κατά το δυνατόν  τις ακτινογραφίες και τις αντικαταστάσεις οδοντικών σφραγισμάτων που περιέχουν υδράργυρο.

*      Τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται ελάχιστα προϊόντα περιποίησης και καλλυντικά.

*      Πάντα πλένετε τα καινούρια ρούχα πριν την πρώτη χρήση.

*      Μη χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά με προειδοποιητικά σήματα κινδύνου - προτιμήστε προϊόντα με οικολογικό σήμα

*      Περιορίστε τη λήψη ζωικού λίπους και πολύ λιπαρών ή και μεγάλων ψαριών. Μερικές τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στο ζωικό λίπος, στα ψάρια και αργότερα στο σώμα της μητέρας.

*      Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα ιδίως για τα βρέφη και τα παιδιά

*       Ψήνετε καλά το φαγητό. Το καλό ψήσιμο είναι δυνατόν να απομακρύνει μέχρι και  το 50% των PCBs και διοξινών, Κατά το  ψήσιμο με αντικολλητικά σκεύη αποφύγετε την παρατεταμένη προθέρμανσή τους όταν είναι  κενά. 

*      Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά σε αφθονία και ποικιλία, αυξάνοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού σας και μειώνοντας  τον κίνδυνο συσσώρευσης επικίνδυνων ουσιών από την ίδια πηγή.

*      Προτιμήστε τα γυάλινα σκεύη για την θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων

*      Χρησιμοποιείτε οικιακά σκεύη αξιόπιστης προέλευσης με την σήμανση  καταλληλότητας για επαφή με τρόφιμα

*      Τηρἠστε σχολαστικά τους κανόνες ασφαλείας στην εργασία. Η έκθεση του πατέρα σε τοξικές ουσίες πριν τη σύλληψη  μπορεί  επίσης, να επηρεάσει  το έμβρυο.

*      Αν ασχολείστε με τοξικές ουσίες π.χ. φυτοφάρμακα, βαφές, βερνίκια, ποτέ μην επιστρέφετε στο σπίτι φορώντας τα ρούχα εργασίας. Αν είναι δυνατόν μην τα μεταφέρετε στο σπίτι ή στην ανάγκη, μεταφέρετέ τα σε καλά κλειστές σακούλες και πλύνετέ τα  ξεχωριστά.

*      Μη χρησιμοποιείτε υδραργυρικά θερμόμετρα. Είναι πολύ επικίνδυνα όταν σπάσουν. Αντικαταστήστε  τα με ηλεκτρονικά.

*      Αποφύγετε τη χρήση απλών (χωρίς περίβλημα) λαμπτήρων φθορισμού (οικονομικούς ή κοινές φλορένσες κ.ά) σε σημεία προσβάσιμα από παιδιά η σε σημεία που μπορεί να σπάσουν εύκολα. Προτιμήστε οικονομικούς λαμπτήρες άλλης τεχνολογίας  πχ βελτιωμένους λαμπτήρες πυράκτωσης με αλογόνο. Όταν χρησιμοποιείτε λαμπτήρες φθορισμού πρέπει να είναι πάντοτε σε απόσταση κατά προτίμηση 30 εκατοστά και ποτέ μικρότερη από 20 εκατοστά από τα μάτια και το σώμα και να έχουν προστατευτικό περίβλημα. Αποφύγετε

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Νέα

Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ακτινοβολία Wi-Fi στα σχολεία

23.04.2019
Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ...

Εκστρατεία Ελέγχου Παιδικών Παιχνιδιών (Πάσχα 2019)

11.04.2019
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα και έχοντας ως ...