Χαιρετισμός Δρος Μιχαηλίδου στο 4ο Παγκύπριο Συνέδριο για Γονείς

 

Το Σάββατο 9/4/2011 πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά το Παγκύπριο Συνέδριο για Γονείς και Εκπαιδευτικούς που οργανώνει η ιστοσελίδα     www.paidiatros.com

Η Εθνική Επιτροπή "Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού" εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Δρα Στέλλα Κάννα-Μιχαηλίδου, η οποία απεύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

 

 

Έντιμε και αγαπητέ  μου Υπουργέ της Υγείας,
Αγαπητή μου Στέλλα Κυριακίδου  φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
 
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στο σημαντικό αυτό συνέδριο. Συγχαίρω θερμά τους οργανωτές, την ιστοσελιδα Paidiatroscom και τον Πρόεδρο του συνεδρίου Δρ Χατζηπαναγή για τον καταξιωμένο θεσμό  και τους ευχαριστώ που τίμησαν την Εθνική Επιτροπή «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού», με την πρόσκληση τους. Θέλω επίσης και δημόσια να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους’ όσους στηρίζουν διαχρονικά το έργο μας, και ιδιαίτερα στον Υπουργό μας  τον Δρα Πατσαλίδη  για την διαρκή υποστήριξη του, μια ακόμη έκφραση της μεγάλης του αγάπης για τα παιδιά, στο πρόσωπο της κας Κυριακίδου τους  βουλευτές  που μας στηρίζουν, καθώς και τα ΜΜΕ.
Κυρίες και κύριοι,
Το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία, καθώς σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 40-60% των περιστατικών καρκίνου και 80% των χρόνιων νόσων διασυνδέονται με το περιβάλλον. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το  περίπου το 1/3 των περιστατικών είναι αποτρέψιμα μέσω της υιοθέτησης σωστών πρακτικών ζωής και ιδίως μείωσης τη έκθεσης σε καρκινογόνους και άλλους τοξικούς παράγοντες στα πρώτα στάδια της ζωής από την σύλληψη μέχρι και την εφηβεία. Και αυτό γιατί τα παιδιά ,είναι ιδιαίτερα ευάλωτα έχοντας  μέχρι και πενταπλάσια έκθεση/Κg , σε βλαπτικούς παράγοντες και ταυτόχρονα  ατελείς και ασθενέστερους μηχανισμούς άμυνας και αποτοξίνωσης
Κυρίες και κύριοι, οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, με τις νέες τεχνολογίες να καλπάζουν, είναι πάρα πολλές καθώς πολλές εισβάλουν στην ζωή μας χωρίς να έχουν πάντα εκτιμηθεί ολοκληρωμένα οι κίνδυνοι ιδίως σε σχέση με τα παιδιά. Παράδειγμα η κινητή τηλεφωνία Σε τέτοιες περιπτώσεις και για να μην γίνουν τα παιδιά της δικής μας γενιάς πειραματόζωα, .χρειάζεται συνετή ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ. Άλλοι κίνδυνοι είναι γνωστοί πρέπει όμως να ξέρουμε πως θα τους προλάβουμε. Βρίσκονται στο σπίτι, στο σχολείο στην καθημερινότητα μας δηλ εξαρτώνται κυρίως από εμάς. Η επίγνωση ότι ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ φτάνει να μάθω πώς, πότε  και πού θα μας ενδυναμώσει ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα διαχρονικό δώρο ζωής την ΥΓΕΙΑ τους.
Η διεπιστημονική μας Επιτροπή λοιπόν, που ιδρύθηκε το 2004 από το ΥΣ, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο να μεταφέρει την γνώση και να ενδυναμώσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα ίδια τα παιδιά μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια και άλλα  ώστε να ελαχιστοποιηθεί  η έκθεση περιβαλλοντικούς κινδύνους συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των ασθενειών περιβαλλοντικής αιτιολογίας. Μέσα από πιλοτικές έρευνες αναδεικνύει επίσης προβλήματα όπως η έκθεση σχεδόν του συνόλου των παιδιών μας  4-8 ετών στο παθητικό κάπνισμα , κ.α. Σας καλούμε λοιπόν να μοιραστείτε το όραμα μας δουλεύοντας μαζί μας για να  δημιουργήσουμε τις  προϋποθέσεις υγιούς μελλοντικής ζωής .  Στην ιστοσελίδα μας
και στο φάκελο  σας θα βρείτε σημαντικό υλικό που θα σας βοηθήσει. Είμαστε πάντα στη  διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.
Είμαστε επίσης στη διάθεσή σας αν το επιθυμείτε να συμβάλουμε στο επόμενο Συνέδριο σας πιο ουσιαστικά με μια παρέμβαση για την πρόληψη των επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Παιδιού. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες και σας ευχαριστώ.

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Νέα

Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ακτινοβολία Wi-Fi στα σχολεία

23.04.2019
Νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC σχετικά με τoυς κινδύνους που κρύβει η ...

Εκστρατεία Ελέγχου Παιδικών Παιχνιδιών (Πάσχα 2019)

11.04.2019
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα και έχοντας ως ...